Koeling speelt een belangrijke rol bij de duurzaamheid van voedingsmiddelenbedrijven en koel/vrieshuizen:
- veel koudemiddelen tasten de ozonlaag aan (CFK/HCFK) of zijn broeikasgassen (CFK, HCFK, HFK);
- het elektriciteitsverbruik van koelsystemen veroorzaakt een grote CO2-uitstoot bij de productie van elektriciteit in elektriciteitscentrales;
- het afstaan van de warmte van een koelsysteem aan de lokale omgeving gebeurt het effectiefst door het verdampen van water (in verdampingscondensors en koeltorens), wat leidt tot een aanzienlijk waterverbruik;
- geluidoverlast van verdampingscondensors en koeltorens is vaak een groot probleem voor de nabijgelegen woonbebouwing, in het bijzonder ’s nachts.
Eindgebruikers dienen daarom een duurzaamheidsstrategie te ontwikkelen. Is het voldoende om aan de minimale lokale regelgeving te voldoen, of is het verstandiger om wat ‘’voor de muziek uit te marcheren’’? U kunt namelijk duurzaamheid gebruiken als positieve marketing voor uw bedrijf.
En zodra u uw duurzaamheidsstrategie heeft gedefinieerd, hoe kan dan die strategie met een minimum aan kosten en maximale voordelen worden uitgevoerd?
Zijn warmtepompen een technologie die u kan helpen bij het bereiken van uw duurzaamheidsdoelstellingen? En wat te denken van Warmte Kracht Koppeling (WKK), in combinatie met thermisch gedreven koelsystemen (bijv. absorptie)?
Wij helpen u bij het navigeren door deze gecompliceerde jungle, zonder commercieel belang bij specifieke technologie of apparatuur, maar wel met gedegen kennis van zaken en ervaring met alle relevante aspecten.